Cíl určuje cestu a kvalitu

21. 11. 2023

Rozhodnutí stát se realitním makléřem většinou přichází v době, kdy člověk prochází obdobím životní změny, např. ztrátou zaměstnání. A dodávám, že tato událost se nemusí týkat přímo vás, rozhodujicí je, že ve svém důsledku přinese snížení domácího rozpočtu. Začínáte přemýšlet o tom, kde si přivydělat. Všimli jste si, že dalším důvodem, který mnohé dovede na dráhu realitního makléře, je touha po změně a snaha o seberealizaci? Jindy za učiněným rozhodnutím stojí osobní zkušenost z prodeje nemovitosti. Souhlasím, že častěji nečekaná životní změna než životní touha vám jednoho dne vnukne myšlenku: "Budu realitní makléřkou/makléřem". Nejinak tomu bylo u mne.

Pro ty, kterým se příčí představa, že sedí v kanceláři osm hodin denně, je profese realitního makléře lákavá. Vstupem zahraničních franšíz na český realitní trh po roce 2005 a vynucenou změnou v systému práce zůstává poptávka po makléřích, neřku-li po kvalitních realitních makléřích, stále neuspokojená.  Ačkoliv se zdá, že tuto profesi může dělat každý, jsou lidské vlastnosti a schopnosti, které vás předurčují k úspěchu či neúspěchu. Usmívám se při vzpomínce na dobu na přelomu 90. let, realitní podnikání bylo v plenkách a probíhalo v poklidném tempu. Makléř měl relativně čas na to, aby se v nové práci zorientoval a nějaká ta "chybička" se promíjela. Nejen tempo, ale také dostupnost informací,  jsou tím, v čem se liší současnost.

Dovedete si v době sociálních sítí a videoprezentací představit, že byste pracovali bez počítače, internetu a mobilu? Komunikovali se zákazníky prostřednictvím pošty, pevné telefonní linky, faxu a psacího stroje? O čem je řeč? Oh, promiňte, zapomněla jsem, že jste tak mladí, že ani nevíte, jak tyto přístroje vypadají.

Teď, když jsem vás seznámila se situací, přistupme k příběhu, který je odrazem doby před 30ti lety. Vyhledala jsem byt, který splňoval požadavky zájemce a zavolala na uvedené číslo makléřky. Hovor se odehrál asi takto:

RM1: " Dobrý den, měla bych zájem dovědět se o více informací o bytě, který nabízíte."

RM2: " Dobrý den,..pláč dítěte v pozadí.., počkejte právě dávám prádlo do pračky, ...nezlob, nech toho,.. pravděpodobně k dítěti.

RM1: " Omlouvám se, jestli vyrušuji. Mám zavolat později?"

RM2: " Ne, to je dobrý. Víte, já v tom bytě nebyla, ale zajistím prohlídku."

RM1: "V případě, že bychom se dohodly na spolupráci, můžu počítat s přepuštěním části vaší sjednané provize?"

RM2: "Ne, provizi si musíte vzít od vašeho klienta. Já vám nic dávat nebudu. Na kdy chcete tu prohlídku?"

RM1: " Děkuji, to už nebude třeba."

Pokud jste pozorně četli, jistě vám neuniklo, že makléřka pracovala z domova. Dnes, když se zeptám účastníků kurzů, zda vědí, co to znamená garážová realitka, mnozí z nich slyší toto slovo poprvé. Jedná se o realitní makléře z konce 90. let, kteří pracovali bez kanceláře na pevné adrese (proto tedy garážové). Ženy mezi zapnutím pračky sjednávaly obchody, které dávaly dohromady na základě srovnání nabídky a poptávky ze soukromé inzerce . Mnohdy měly tyto realitní kanceláře život takřka jepičí, o úrovni odborných znalostí nemluvě. Důsledkem toho bylo, že se nezřídka dopouštěly chyb, kterými poškodily své klienty. Někdy z pouhé neznalosti věci, v některých případech však záměrně. Vím, že již tušíte, že to byla anonymita, za kterou se ukrývaly a jenž, byla živnou půdou pro praktikování nekalých praktik.

Medializací případů, kde jednání realitních makléřů překročilo hranice trestněprávní odpovědnosti. Kauzy, v nichž se objevovali podvedení klienti, jimž realitní kanceláře zpronevěřily svěřené finanční prostředky, se podepsaly na tom, že na přelomu milénia získal realitní makléř nálepku podvodníka. Je to je stigma, které s sebou nesou i dnešní makléři, kteří s těmito praktikami nemají vůbec nic společného.

V důsledku rostoucí konkurence na trhu a účinnosti Zákona o realitním podnikání v roce 2020, kdy se stala realitní činnost živností vázanou, se kvalita služeb postupně zlepšuje, zvýšila se odbornost a profesionalita. Věřím, že se jednou společenský status profese realitního makléře dostane až na úroveň jakou mají např. advokáti a notáři. 

Pokud jste nepropadli beznaději je nejvyšší čas zbavit vás strachu z budoucnosti. Kontaktujte mne a vyzkoušejte realitní služby v praxi.

< Zpět na všechny články